Blog

Professioneel presenteren toen & nu

Author Image

Niki Bosman

Recruitment consultant Finance

01 februari 2017

Header image

3 jaar geleden. 2014. Mij (Niki Bosman) werd gevraagd of ik als Recruiter Finance voor de Avans Hogeschool in Den Bosch een sollicitatietraining wilde geven aan de laatstejaars studenten van Accountancy en Bedrijfseconomie. Ik was 23, net begonnen bij Yacht en het opbouwen van mijn netwerk binnen de financiële wereld was nog in de beginfase. Mijn netwerk kon toen wel een boost gebruiken moet ik zeggen. Daarnaast was het goed om de samenwerking met Avans op te zoeken, zodat de beste afstuderende financials kennis konden maken met Yacht.

Ik was 23 en mijn netwerk kon wel een boost gebruiken

Binnen no-time zat ik met bij Avans Hogeschool aan tafel om het programma op te stellen. 'Jezelf professioneel presteren', dat werd het thema.

Op 18 januari 2017 heb ik de training voor de 3e keer gegeven. Uitgebreider dankzij mijn nieuw opgedane kennis op het gebied van recruitment. Werkend aan de presentatie zag ik een screenshot van mijn LinkedIn van 2014 met 312 connecties. Oftewel: een minimaal netwerk.

Dit jaar stond ik er weer. Voor meer dan 40 studenten, die vragend keken naar wat ik kwam brengen. De helft was waarschijnlijk net zo oud, zo niet ouder dan ik. Ik moet zeggen dat ik daar drie jaar geleden toch een stuk meer moeite mee had. Het programma had twee thema’s: online presenteren en offline presenteren.

blog Niki Bosman over professioneel presenteren
Blog Niki Bosman

Offline presenteren gaat over het merk IK

Offline presenteren gaat voornamelijk over wie je bent en wat jou onderscheid van de rest. Dit doen wij middels: 'Het merk IK.' Deze methode maakt je bewust van jouw krachten en valkuilen. Goed om te weten voordat je gaat solliciteren. Wil jij dit ook weten? De methode is eenvoudig: teken op een flipover wie je bent. Jouw normen en waarden, jouw verleden, jouw hobby’s en waar jij naartoe wilt groeien. Tijdens de training deden de studenten dit ook waarna zij het resultaat in groepjes van 5 aan elkaar presenteerden. Verhelderend!

In de huid van de recruiter

Voor online presenteren liet ik zien hoe recruiters zoeken naar de beste kandidaten via LinkedIn. Ze kregen een kijkje achter de schermen van de LinkedIn Recruiter seat en het werken met de boolean search. Ook heb ik de studenten inzicht gegeven hoe je online overkomt. Wat zet je op je LinkedIn profiel? Wat kunnen jouw klasgenoten over jou vinden op Google? Kortom: welk beeld vormen andere mensen over jou na het zien van jouw online content?

Kritiek als bewustwording

Vervolgens mochten de studenten mijn LinkedIn profiel opzoeken op hun telefoon en deze bekritiseren. Hoe vonden zij dat ik overkwam op LinkedIn? Goed voor hun bewustwording. Ik vroeg de studenten of ze vooral even op het knopje 'connect' wilden drukken. Goed voor ons netwerk!

Mijn netwerk is weer uitgebreid met 40 veelbelovende financials die ik via dit netwerk graag aan een uitdagende baan help. Ondertussen staat mijn LinkedIn teller op 1181 waardevolle contacten en blijf ik mijn netwerk graag uitbouwen.

Ook jij bent van harte welkom in mijn netwerk! Mail, bel, app, tweet of inmail mij á la 2017.

Gerelateerde artikelen & blogs