Blog

Ben jij beïnvloedbaar?

Author Image

Bobbie-lee Bakkum

UX Designer / Front-end Developer

05 oktober 2017

Header image

Stel, je bent lekker online aan het winkelen en je vindt het tijd om af te rekenen. Je ziet dat het bedrag in het winkelmandje €24,88 is. De webshop geeft aan dat je vanaf € 25,- de verzendkosten gratis krijgt. Zoek jij dan een goedkoop item zodat je gratis verzendkosten ontvangt?

Behavioral design

Behavioral design wordt toegepast om uitdagingen op te lossen die in verband staan met consumentengedrag, organisatorisch gedrag en gedrag in het openbaar. Er zijn diverse manieren om gedrag te beïnvloeden met behulp van verschillende (digitale) middelen. Als designer kun je mensen overhalen of zelfs gedrag veranderen. Je kunt de gebruiker sturen naar doelen die jij hebt bepaald, die de gebruiker niet zelf heeft bedacht. Want als jij wel dat extra item koopt om op die € 25,- uit te komen zodat je gratis verzendkosten krijgt, voel jij je dan beïnvloed? Of heb je het eigenlijk niet door en ben je blij met je gratis verzendkosten?

Het beïnvloeden van gedrag hoeft dus niet zo slecht te zijn als het klinkt. Behavioural design kan ook toegepast worden om het goede gedrag te belonen of nog verder te verbeteren. De grondlegger van het behavioral design is BJ Fogg. Zonder er al te diep op in te gaan is het kort uit te leggen. Er vindt gedrag plaats wanneer er drie elementen samenvallen: motivatie om iets te doen, mogelijkheid om iets te doen en triggers om iets te doen.

Om tot gedrag te komen zal de persoon eerst gemotiveerd moeten worden en in staat moeten zijn om het gedrag uit te voeren. Als ze genoeg motivatie en vermogen hebben om het gedrag uit te voeren, zullen zij geactiveerd/getriggerd moeten worden om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Je zult als designer hier slim op moeten inspelen. Is de mogelijkheid tot uitvoer laag? Dan moet je zorgen dat de motivatie en trigger hoog zijn en visa versa. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die meespelen zoals tijd, geld en inspanning.

Dat is behavioral design in een notendop. Het is natuurlijk veel groter en dieper dan hier wordt weergegeven. Het inwerken op gewoonten en gedrag zonder daar al te veel aan te draaien zodat het natuurlijk voelt. Het vakgebied zit op het snijvlak van design, psychologie en technologie. Behavioral design kent een groot deel onderzoek naar waarom we dingen doen zoals wij ze doen en hoe wij dit gedrag kunnen beïnvloeden.  De designers zetten dit om naar het verhogen van productiviteit, hogere conversie en andere doelen. Bijna overal zit behavioral design achter, zelfs in de meest dagelijkse dingen en ook achter dingen waar je het niet direct verwacht. Want zeg nou zelf, als je in de Efteling bent wil je veel liever je propje weggooien bij Holle Bolle Gijs dan in de gewone prullenbak…

Ben jij beïnvloedbaar? Behavioral design wordt toegepast om gedrag te veranderen.

Over Bobbie-lee Bakkum

Bobbie-lee Bakkum houdt zich naast haar dagelijkse werkzaamheden als UX/UI designer bezig met front-end development en richt zich op het optimaliseren van het web.

Bron

https://www.bjfogg.com/

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen