Artikel

Nauwe samenwerking met opdrachtgever het fundament onder succesvolle referentiearchitectuur

Bijdragen aan de business van onze waterschappen

Author Image

Roel van den Berg

IT-professional Yacht

04 maart 2021 - 3 min.

Header image

Wat heeft referentiearchitectuur te maken met droge voeten en voldoende (schoon) water? Veel, zo weet IT-professional Roel van den Berg inmiddels. Hij geeft samen met de waterschappen in ons land mede vorm aan de referentiearchitectuur, die moet bijdragen aan een (nog) effectievere waterbeheersing. Een technisch verhaal, dat door teamplayer Roel van den Berg helemaal tot leven komt. “Mijn stelling is dat we als IT-professionals niet voor een opdrachtgever een structuur maken, maar mét!”

IT voor 21 waterschappen

Roel (43) is een door de wol geverfde IT-professional. Hij is momenteel actief bij Het Waterschapshuis, de regie-, beheer- en uitvoeringsorganisatie op het gebied van digitale informatievoorziening van de in totaal 21 waterschappen. Roel heeft in de afgelopen vijftien jaar tal van functies uitgevoerd, van softwareontwikkelaar tot projectleider. En dat in uiteenlopende branches, zowel profit als non-profit. Zijn brede ervaring komt Roel goed van pas, nu hij samen met zijn teamleden de referentiearchitectuur van de waterschappen ontwikkelt. Dit onder de naam WILMA (Waterschaps Informatie en Logisch Model Architectuur).

Het paradepaardje wilmaonline.nl

De referentiearchitectuur beschrijft de generieke structuur voor de informatievoorziening van de organisatie. “De gemeenschappelijke kaders, overeenkomsten en richtlijnen worden met WILMA vormgegeven. De architectuur staat vervolgens voor elk waterschap model voor de eigen enterprisearchitectuur”, licht Roel toe, die met veel trots verwijst naar de website. “Het is ons paradepaardje en voor iedere professional leuk en goed om te bekijken. Op deze site delen we met alle betrokkenen de uitwerkingen. We hebben al hele mooie stappen gezet met onze referentiearchitectuur, onder meer op het vlak van de bedrijfsarchitectuur. Alle functies, objecten en processen zijn voor iedereen helder in beeld.” 

Op deze wijze hebben de waterschappen de mogelijkheid om binnen de samenwerkingsthema’s snel en eenvoudig inzicht te krijgen in elkaars organisatielandschap. Het goed en open delen van de referentiearchitectuur met alle betrokkenen, inclusief best practices, is essentieel. “De waterschappen staan voor belangrijke taken in ons land. Ze moeten onder alle omstandigheden zorgen voor droge voeten, voldoende water en schoon water. Door de klimaatverandering krijgen ze bovendien met steeds extremere situaties te maken. Denk aan langere perioden van droogte, maar juist ook aan wateroverlast door de steeds vaker voorkomende tropische buien in ons land. Te allen tijde moeten de waterschappen met oplossingen komen, waarbij onderlinge samenwerking vaak noodzakelijk is. Dankzij een goede referentiearchitectuur spreken ze dezelfde taal. Heel belangrijk, onder meer op het vlak van afstemming. En door het uitwisselen van best practices hoeft bovendien het wiel niet door ieder waterschap opnieuw te worden uitgevonden.”

Nauwe samenwerking succesfactor

Om de redenen van dezelfde taal spreken en kennis delen, is er ook een open communicatie met de landelijke en gemeentelijke overheden. Zij delen hun referentiearchitectuur via respectievelijk NORA online en Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA). Succesfactor voor het opstellen van een goede referentiearchitectuur is een nauwe samenwerking met de inhoudelijk betrokkenen van betreffende sector(en). Het betrekken van de verschillende stakeholders is cruciaal, zo onderschrijft ook Roel. 

“Bij Het Waterschapshuis werken we voor het project WILMA met zogeheten communities. Naast mensen uit mijn projectteam zitten hierin ook medewerkers met inhoudelijke kennis en een selectie van degenen die er later mee moeten werken. Mijn stelling is dan ook dat we als IT-professionals niet voor een opdrachtgever een structuur maken, maar mét! De referentiearchitectuur moet aansluiten bij de doelstellingen en behoeften van de organisatie. Samen ontwikkel je de op te leveren producten, waardoor je ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebt en draagvlak creëert voor het toekomstige gebruik”, aldus Roel, die zelf een aantal van deze communities begeleidt.

Bouwstenen onder succesvolle carrière

In zijn begeleidende aanpak denkt Roel agile, volgens Yacht een van de bouwstenen onder een succesvolle carrière. Hij noemt zich ook een teamplayer, een andere bouwsteen. Van de soft skills die hij in de loop van de jaren ontwikkelde, acht Roel luisteren en inleven als heel belangrijk voor zijn werk bij Het Waterschapshuis. “Je moet achterhalen hoe de business in elkaar steekt. Anders kun je de technische vertaalslag niet goed maken”, aldus de ervaren IT-man, die ook veel waarde hecht aan zijn voorbeeldrol op het vlak van motivatie. “Ik ben energiek in mijn werk en dat wil ik ook uitstralen naar de mensen om me heen. Zo creëer je als facilitator de drive om samen aan te pakken, door te zetten en klussen af te ronden.”

Werk op prettige wijze mee naar huis

Of die energieke instelling van Roel rechtstreeks verband houdt met zijn sportieve interesses hardlopen, wielrennen en zwemmen? De Alkmaarder denkt zelf van wel. Wat hij zeker weet is dat hij hardlopend of fietsend in het Noord-Hollandse landschap geniet van het werk van het waterschap. “Ik krijg natuurlijk veel mee van bijvoorbeeld de werking van gemalen en de versterking van dijken. Sportend zie ik vervolgens met regelmaat zaken waarover eerder op het werk een uitleg is gegeven. Ik vind het heel mooi om wat wordt bedoeld ook daadwerkelijk in de praktijk te zien. Zo komt het tot leven. Je kunt inderdaad gekscherend zeggen dat dit een hele prettige manier is om je werk mee naar huis te nemen.”

Gerelateerde artikelen & blogs

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière