Blog

Bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de stad Rotterdam

Author Image

Vincent Heirath

Functioneel beheerder Gemeente Rotterdam via Yacht

04 september 2019

Header image

Werken binnen de overheid en bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de stad Rotterdam? Met deze gedachte wordt elke dag bij de gemeente keihard gewerkt om de uiteindelijke klant, de burger zo goed mogelijk te faciliteren en daar waar nodig te ondersteunen. Als business information manager ben ik de spin in het web op de afdeling van Bouw – en Woningtoezicht binnen het cluster van Stadsontwikkeling.

BIM-programma

Inmiddels ben ik nu ruim een jaar verder nadat ik voor mijzelf de bewuste keuze heb gemaakt om dit traject in te gaan. Als aankomend Business information manager heb ik tot nu toe ontzettend veel profijt gehad van de mogelijkheden die het programma te bieden heeft. Het behalen van hard skills certificaten (BiSL, ITIL) golden voor mij als voornaamste reden om dit avontuur aan te gaan. Middels de opgebouwde theoretische kennis, merk ik dat er in de praktijk nog voldoende ruimte is voor verbetering. 

Help, ik wil gaan verbouwen

Op de afdeling van Bouw- en woningtoezicht wordt er dagelijks toezicht gehouden op nieuwbouw en bestaande bouw in de stad. Als decentrale functioneel beheerders ondersteunen wij concern breed de applicaties voor alle omgevingsvergunningen. ARI & BOSO, een mid– en backoffice systeem dat als maatwerk applicatie zelf door de gemeente is ontwikkeld, ondersteunt de gebruikers in het gehele proces voor het verlenen van de vergunningen. 

Op dit moment zijn we druk bezig met het implementeren van de nieuwe versies voor ARI & BOSO. Deze draaien nog steeds op inmiddels verouderde software van Oracle BPEL en voor ons is het zaak om deze zo snel over te zetten naar JBOSS Activity. Door de complexiteit van beide applicaties is het test traject aanzienlijker groter t.o.v. andere applicaties waarvoor ik al implementaties heb uitgevoerd. Dat maakt het natuurlijk op dat gebied een stuk uitdagender om de applicaties live te krijgen.

Hoe wordt er buiten toezicht gehouden 

Als eenmaal een omgevingsvergunning is afgegeven door de bouw inspecteurs, is het nu zaak voor de buiteninspecteurs om toezicht te gaan houden. Hierbij is het belangrijkste aspect dat er wordt gebouwd conform de normen van de goedgekeurde vergunning. De applicaties 2TS & Chepp van externe leverancier Go2Sure dragen bij aan dit proces om de constateringen in het werkveld zo goed mogelijk te kunnen registreren.  

Binnen het spanningsveld tussen de gemeente en Go2Sure ben ik het aanspreekpunt. Vanuit deze rol begeleid ik de nieuwe implementaties, test trajecten en gebruikersbijeenkomsten. Ik ervaar, met mijn communicatieve vaardigheden dat het schakelen met alle stakeholders iet is wat erg dicht bij mij ligt. Op deze manier draag ik continue de zorg voor de optimalisering van deze applicaties. 

Management rapportages 

Hoe vandaag de dag er getracht wordt om te sturen vanuit het management op de operationele werkzaamheden, zijn stuurrapportages steeds meer een essentieel onderdeel geworden.

Vanuit de gemeente wordt er gewerkt met de tooling van IBM, namelijk Cognos Analytics. Met deze BI tool is het voor de organisatie makkelijker geworden om sneller inzicht te krijgen op de dagelijkse operationele werkzaamheden. Middels het creëren van dashboards is het in één oogopslag duidelijk voor de manager waar er nog ruimte voor verbetering binnen de afdeling kan zijn. 

Ruimte voor verbetering 

Mijn opdracht bij gemeente is initieel gestart als tijdelijke vervanging van een collega die langdurig ziek is. Inmiddels ben ik eind december 2018 verlengd en zal de opdracht tot het einde van 2019 duren, echter is er nog genoeg gelegenheid tot verbetering en optimalisering van de processen binnen de afdeling van Bouw- en Woningtoezicht. Ik kijk met smart uit naar alle uitdagingen die hier nog op mijn pad zullen komen. 

Gerelateerde artikelen & blogs

Business Information Management Programma Banner

Business Information Management Programma

Via het Business Information Management Programma ga jij grenzen verleggen. Met goede begeleiding en training ontwikkel jij je tot de beste Business Information Manager.

Check het programma