Artikel

Door The Challenge besef ik opnieuw hoe belangrijk passie is voor engineers

Alex Trijselaar presenteert digitale oplossing voor energie-efficiency in de industrie

07 december 2018 - 5 min leestijd

Header image

Engineer zijn is al lang veel meer dan enkel werktuigen ontwerpen. Daar weet The Challenge-finalist Alex Trijselaar alles van. Hij richt zich als engineer op digitalisering. In zijn case voor The Challenge zet Alex een IT-oplossing in om de uitstoot van broeikasgassen in de industriële sector drastisch te verminderen. “De engineer van de 21ste eeuw maakt een vertaalslag in het energieproces en vat dat in een digitale oplossing.”

Iets bedenken dat een verandering in gang zet, dat sprak mij in mijn jeugd al aan. Dat is ook de reden geweest waarom ik techniek ging studeren.

Alex is productmanager industry solutions voor Energy21. “Het was ontzettend gaaf om mee te doen aan The Challenge Engineering. Je hebt zeven minuten om het publiek in te pakken met je verhaal; dat was echt een uitdaging. Ik ben dagelijks bezig met het onderwerp, maar toch is het net even anders wanneer je dat verhaal in begrijpelijke taal vertelt voor een zaal vol met mensen”, vertelt Alex. “De periode voor de finale was een goed moment voor een kritische check. Wat is nou precies de oplossing? En hoe breng ik die goed onder woorden? Belangrijk, want mijn verhaal is niet per se makkelijk te verkopen.”

Grootste energieverbruiker

Wat de oplossing van Energy21 in het kort inhoudt? Het is een energiemanagementsysteem dat in het planningsproces nauwkeurig bijhoudt hoeveel stoom een productieproces nodig heeft. “De industrie verbruikt ongeveer een derde van onze energie en is daarmee de grootste energieverbruiker. Omdat grote bedrijven veel te verliezen hebben wanneer de productie stilvalt, wordt er altijd meer stoom geproduceerd dan het proces nodig heeft. Door de stoomproductie goed af te stemmen op je productieproces, verbrand je in het begin van de keten al minder gas. Dit leidt tot een significante CO2-reductie.”

Verduurzaming ‘big twelve’

De digitale oplossing wordt door Energy21 al toegepast in België. “We werken nu hard om het verhaal te laten landen bij de ‘big twelve’ in de Nederlandse industrie. Als dit systeem bij de twaalf grote industriepartijen wordt toegepast, reduceren we driekwart megaton aan broeikasgassen per jaar. Verduurzaming in de industrie wordt nu geleid door engineers die efficiency vooral zoeken in de hoek van nieuwe technologieën. Maar met de huidige ontwikkelingen in digitalisering, is een flinke stap te maken op het gebied van duurzaamheid. Aan ons als Energy21 dus de uitdaging om die boodschap over te brengen.”

IT’ers versus engineers

Maar hoort de klimaatcase van Alex dan niet bij The Challenge IT in plaats van Engineering? Want wat is nou de rol van een engineer in software? “Dat zou je inderdaad denken. Toch zie je de engineersrol veranderen. Digitalisering speelt in ons vak een belangrijke rol. Je ziet ook bedrijven die geen IT’ers in dienst hebben, maar enkel engineers die IT-oplossingen in de industrie op maat maken. Dit komt omdat de engineer niet alleen heel technisch is, maar daarnaast vaak ook een sterk modelmatig inzicht heeft”, vertelt Alex. “Wat mij overigens triggerde om mee te doen aan The Challenge was het zinnetje: ‘wet- en regelgeving schetsen de kaders, engineers maken de oplossing’. Ik vind dat engineers ook betrokken mogen worden bij het opstellen van deze kaders, omdat ze juist die rationele blik hebben.”

Trots

Voor Alex was The Challenge een belangrijk moment om zijn boodschap te verspreiden. “Ook al ben ik nu degene die erover mag vertellen, er schuilt zeker een bedrijfstrots achter deze case. De finaleplek was een prettige erkenning voor iedereen die aan deze oplossing heeft meegewerkt. Een mooi podium om ons verhaal voor een breed publiek te presenteren en te laten zien wat voor een impact we hebben op de klimaatcase.”

Passie voor engineering

Alex vertelt graag over zijn vak. “Iets bedenken dat een verandering in gang zet, dat sprak mij in mijn jeugd al aan. Dat is ook de reden geweest waarom ik techniek ging studeren. Door The Challenge besef ik opnieuw hoe belangrijk passie is in de wereld van engineering. Doordat ik zelf heel erg met cijfers en impact bezig was, vergat ik dit misschien wel tijdens de finale. Avila Lindgren heeft daarom met haar eigen initiatief terecht gewonnen, zij voelt haar idee tot in al haar vezels. Het is belangrijk dat we onze ideeën als engineers met passie blijven overbrengen.”

Is innovatie jouw drijfveer? Sluit je aan bij Yacht Engineering en ontdek ons aanbod van uitdagende opdrachten voor Engineering-professionals.

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen