De digitale transformatie van bedrijven voltrekt zich in razend tempo. Om succesvol te blijven, moeten tech-, media en telecombedrijven (TMT) er alles aan doen om met hun infrastructuren en dienstverlening in de pas te lopen met specifieke markten en klantbehoeften. Dat vraagt om een snellere vorm van software ontwikkelen: Agile DevOps. Hoe zorg je er als IT-professional voor dat je mee kunt met de stroom?
Software is eating the world, een besef dat steeds meer doordringt. Zo hard gaat het, dat IT-afdelingen het nauwelijks nog bijbenen. De traditionele (waterval-)manier van ontwerpen, bouwen en beheren en beveiligen van applicaties kost teveel tijd.
Wat is DevOps?
Bij DeVops werken ontwikkelaars (developers) en systeembeheer (operations) nauw met elkaar samen om software te bouwen en te testen, waardoor de klant er zo snel mogelijk van profiteert. Noodzakelijk, want kennis die vandaag is opgedaan kan bij wijze van spreken morgen alweer verouderd zijn. In een cloud-managed omgeving kiest een toenemend aantal bedrijven daarom voor de DevOps werkwijze.
DevOps: steeds relevanter
In een cloud-managed omgeving kiest een toenemend aantal bedrijven daarom voor de DevOps werkwijze. Ontwikkelaars (developers) en systeembeheer (operations) werken dan nauw met elkaar samen, om software te bouwen en te testen, waardoor de klant er zo snel mogelijk van profiteert. Noodzakelijk, want kennis die vandaag is opgedaan kan bij wijze van spreken morgen alweer verouderd zijn.
Learning by doing
Een van de Nederlandse bedrijven die DevOps heeft omarmd, is KPN. In kleine, ‘agile’ teams worden digitale producten en online interactiesystemen from scratch opgebouwd. Uitgangspunt is dat ideeën in kleine stapjes doorlopend zo snel mogelijk worden omgezet in oplossingen die werken (continuous delivery). Agile DevOps vraagt van IT-professionals dat ze nooit stoppen in hun ontwikkeling. Vaak door in een interactieve setting van elkaar te leren: learning by doing.
Het oude connectivity-werkveld bestaat straks niet meer
René Klinkers, manager Managed LAN Services bij KPN
'Investeer in kennis'
Bedrijven die inspelen op de snelle ontwikkelingen en betrouwbare netwerkoplossingen leveren, zijn de winnaars van de branche, zegt René Klinkers, manager Managed LAN Services bij KPN. “Het oude connectivity-werkveld bestaat straks niet meer”, beweert hij. Aan de personele kant heeft dat consequenties: “Het niveau dat van medewerkers wordt gevraagd ligt hoger. Niet zozeer in termen van HBO en MBO, maar gericht op inhoud en marktontwikkelingen. Operationele beheerders die nog met hun vingers aan de knoppen zitten, staan over een jaar of vijf langs de zijlijn. Hun werk wordt in verregaande mate geautomatiseerd.” Geen doemscenario, vindt hij; wie niet wil achterblijven of zelfs voorop wil lopen, kan daar zelf voldoende aan doen, door in nieuwe kennis te investeren.
Van T-shape naar M-shape
Welk profiel moeten IT-professionals hebben om relevant te blijven? Klinkers: “Ze hebben net dat stapje naar het tactische niveau gemaakt. Ze zijn voortdurend bezig het huidige beheer slimmer te richten. Technisch gezien beheersen ze naast specialistische netwerkkennis, in het geval van KPN, scripting-talen als Python, Javascript of UNIX Shell. Daarnaast zijn hun soft skills, zoals communicatievaardigheden, beïnvloeden en overtuigingskracht ook belangrijk en ontwikkelen zij zich van de zogeheten ‘T-shape’ naar de ‘M-shape’, waarbij medewerkers zich niet specialiseren in één werkveld, maar een logische combinatie van specialismen hebben, zoals connectivity-expertise samen met scripting-expertise.”
Agile DevOps is here to stay
Agile & DevOps is volgens Klinkers niet de zoveelste managementfilosofie, maar ook een besturingswijze waarvan hij, ‘ook zonder glazen bol’ denkt dat die zal beklijven. “De traditionele manier van besturen volgens de waterval methodiek, maar ook hiërarchische managementstructuren, lieten te weinig over aan de kennis die mensen zelf al hebben. Maar het kan altijd beter. Met medewerkers spreken wij daarom voortdurend over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.”
Cultuur van leren
Die lerende cultuur spreekt Davey Links, door Yacht gedetacheerd bij KPN, echt aan. Hij is al ruim drie jaar bij deze opdrachtgever. Hij ontwikkelde zich in een aantal jaren tot procesmanager, eerst via Randstad en later via Yacht. Werkenderwijs en doorlopend gecoacht vanuit Yacht en KPN. Hij beschrijft zichzelf als een ‘soort vertaalmachine tussen IT, business, de proces- en ketenmanagers en de klant’. “Ik ben continue bezig met het maken van werkprocessen en met het uittekenen en visualiseren van bepaalde processen voor de zakelijke markt. Meer specifiek met het ontwikkelen van Jira binnen teams, een slimme tool voor organisaties die agile werken.’’
Mooie mix nodig in teams
Davey Links mag dan van huis uit geen IT-er zijn, hij weet er inmiddels voldoende van om een zinvolle bijdrage te leveren aan gesprekken in de teams: “Jira bijvoorbeeld heb ik in de vingers gekregen door ermee aan de slag te gaan. Als je het hebt over learning by doing is dat wel een mooi voorbeeld.” Dat hij, vanuit zijn persoonlijkheid en oorspronkelijke hospitality-opleiding, makkelijk met mensen omgaat, is bij DevOps een groot voordeel, vindt hij: “In de teams heb je mensen die goed kunnen luisteren of goed kunnen overtuigen en mensen die alles weten van IT. Heb je daar een mooie mix van, dan zijn de succesfactoren aan boord. DevOps resulteert in snel samen goede dingen neerzetten, terwijl je bij de traditionele waterval-methode veel bezig was met heen en weer schuiven en discussiëren. Die tijd is er niet meer tegenwoordig. Voortdurend hebben we te maken met nieuwe productintroducties en partijen die snel iets willen.”
De vooruitzichten van mensen die DevOps in de vingers hebben zijn stukken beter
René Klinkers, manager Managed LAN Services bij KPN
Veel vraag op arbeidsmarkt
In zo’n snel veranderend speelveld is het, zeker in combinatie met een krap arbeidsaanbod, niet eenvoudig om de juiste medewerkers te vinden, vertelt Klinkers. Op ‘het schaap met de vijf poten’ zit volgens hem ieder bedrijf te azen, maar omdat die nauwelijks voorhanden zijn, komt het aan op slim werkgeverschap en samenwerken met andere partijen in opleiding en ontwikkeling, in de vorm van talentprogramma’s. De programma’s bevatten een mix van training, intervisie, coaching, en learning on the job.
Meer uit je loopbaan halen met DevOps
Voor de medewerkers zelf wordt het werk leuker, vindt Klinkers. “Door de vaardigheden die je je toe-eigent in het opleidingstraject heb je als medewerker de expertise om mee te denken met de klant en ben je in staat invulling te geven aan diens behoeften.” Anders gezegd: “In de waardeketen schuif je een stukje op naar de bovenkant. De vooruitzichten van mensen met een DevOps-achtergrond zijn stukken beter. Niet alleen KPN gaat deze richting op, maar een groot deel van de markt. Daardoor zijn ook buiten KPN mensen met zulke profielen zeer gewild. Heel nuttig dus als je deze ontwikkeling hebt doorgemaakt en later een carrièreswitch ambieert.”