food for thought

dinsdag 05 november 2019

Complexiteit van grote projecten en digitalisatie (BIM) binnen de bouwwereld

Gehost door

Wouter Gruijters & Jan Putting

Header image

Bouwprojecten kenmerken zich, afhankelijk van de complexiteit, steeds vaker door gestroomlijnde, processen. De markt vraagt om organisaties die efficiënt bouwen, kunnen ontwerpen, de omgeving ‘managen’ en de opdrachtgevende partij ontzorgen. Zeker bij complexe projecten waar veel partijen betrokken zijn, biedt BIM uitkomst. Velen zijn er zelfs van overtuigd dat werken met BIM tevens een positief effect heeft op het verkorten van de bouwtijd. Hoe technisch het er ook aan toe kan gaan, grote complexe bouw en infrastructurele projecten blijft mensenwerk.

Complexiteit van grote bouwprojecten

Met de bouw van een nieuwe pier en terminal zijn passagiers en luchtvaartmaatschappijen ook in de toekomst verzekerd van een soepele reis via Schiphol.

Samen met een groot aantal collega’s binnen het Capital Program Project Team werkt Gerard Geurtjens aan de toekomstige infrastructuur van de luchthaven. Om die te realiseren wordt er in de komende jaren op Schiphol fors verbouwd en uitgebreid met de bouw van een nieuwe A-pier en terminal. De nieuwe terminal wordt licht en ruim en zal vol slimme oplossingen zitten, hetgeen zorgt voor korte wachttijden, snelle service en optimale veiligheid.

Aan de ene kant een complexe puzzel met een lang voorbereidingstraject, aan de andere kant het heel concreet bouwen. Gerard Geurtjens neemt u mee in de combinatie van het “denken en doen” in een complexe projectomgeving. 

Digitalisatie binnen de bouwwereld (BIM)

Een van de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw is het ‘virtueel bouwen’ of Building Information Modelling. Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. De rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen verschuiven regelmatig. Ook de omgeving is continu in beweging. De grote hoeveelheid partijen en gegevens binnen een project en de dynamiek daarvan maakt dat de kans op faalkosten groot is.

BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces (en levensfase) wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel.

In de automotive en aerospace-industrie wordt al heel lang dergelijke methodieken en informatieopslag succesvol toegepast.

Ronnie Lauxen werkzaam bij Sweco, adviseert partijen in Nederland en België en geeft gastcolleges op de Universiteit van Beijing. Hij neemt u graag mee in de laatste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van BIM.

Programma 

16.00 - 16.30 uur Ontvangst
16.30 - 16.45 uur Welkomstwoord door Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering
16.45 - 17.30 uur Schiphol's nieuwe pier en terminal, Gerard Geurtjens, Project Director Capital Programme Enabling Works
17.30 - 18.15 uur Building Information Management, Ronnie Lauxen, Advisor BIM bij Sweco
18.15 - 19.00 uur Borrel

Tijd en locatie

Dinsdag 05 nov, 2019

16:00  tot  19:00

Randstad/Yacht Hoofdkantoor

Diemermere 25, 1112TC Diemen (Amsterdam)

Bekijk in Google Maps

Gastsprekers

contactperson Image

Ronnie Lauxen

Adviseur BIM Sweco

contactperson Image

Gerard Geurtjens

Project Director Capital Programme Enabling Works

Vragen?

Neem gerust contact op

contactperson Image

Wouter Gruijters

Digital Marketing/Project Manager

Urban-Innovators netwerk Banner

Urban-Innovators netwerk

Ben jij de professional op het gebied van bouw, infrastructuur of ruimtelijke ontwikkeling? En wil je op de hoogte blijven van relevant nieuws?

Sluit je aan bij ons netwerk